Verschil tussen gewassen en ongewassen koffie

De meeste mensen stoppen hun gekochte koffie gewoon in hun koffieapparaat en drinken hun bak koffie zoals ze dat gewend zijn. En dat is goed, uiteraard, maar er is meer! Als je je laat verrassen door koffie dan ontdek je pas echt wat koffie allemaal met je kan doen. Niet zomaar een kop koffie zetten, maar echt de koffie leren waarderen door er aandacht aan te geven. Dan zul je echt een plezier ervaren in het bereiden en drinken van koffie die je nog nooit hebt ervaren.

Er zijn veel verschillende manieren om koffie te bereiden, daar gaan we het nu niet over hebben. Deze blog gaat over het verschil  in verwerking en daarmee smaak tussen gewassen en ongewassen koffie. Ongewassen koffie klinkt altijd een beetje smerig, maar geloof me, dat valt wel mee.

Oogst

Koffie wordt geplukt als een bes, met de pit er in (dat wordt onze koffieboon). Meestal rood, bij sommige variëteiten is de kers geel. Die kers is een zachte laag om de koffieboon heen en als de koffie is geoogst moet die schil verwijderd worden, wij willen tenslotte alleen die koffieboon hebben. Dat moet wel zorgvuldig gebeuren zonder aroma te verliezen. Daar zijn speciale machines voor.

Gewassen koffie (fully washed)

Gewassen koffie, ook wel het natte proces genoemd, wordt in een waterbad gedaan waardoor de onrijpe bessen komen bovendrijven en de goede naar beneden zakken. Daar is je eerste selectie al. Daarna gaan de bessen de machine in om te worden ontdaan van hun schil. Hierbij wordt continu water toegevoegd om de schil er goed vanaf te spoelen. Als de buitenste laag is verwijderd blijft de boon (en de schil) fermenteren in water. Een of twee dagen, soms langer, blijven de bonen en de schillen in water. Hierna wordt de boon gewassen van de schil, nadat die zijn aroma’s heeft afgegeven aan het water en dus de boon. Na het wassen begint het drogen.

Gewassen koffie levert vaak de hoogte kwaliteit koffie op. Het enige nadeel is dat het expertise vereist en ook best veel water kost. Café Misión probeert al het water te hergebruiken, om zo zo min mogelijk verspilling te hebben. Ja, Café Misión gebruikt deze methode. Leuk om te weten hè?

Ongewassen koffie

Ongewassen koffie wordt ook wel natuurlijke koffie genoemd en is de klassieke aanpak van koffieverwerking. Dit is zoals ze het vroeger al deden zonder machines. In dit proces worden de koffiekersen alleen een beetje gewassen en daarna met schil en al gedroogd in de zon. Zo kan de schil direct zijn zoetige smaak afgeven aan de koffieboon en krijg je dus vaak een zoetere koffie.

Dit wordt ook heel vaak honey processed koffie genoemd Als de koffieboon voldoende is gedroogd wordt de schil pas verwijder. Het verwijderen van de schil is moeilijk, omdat het minder makkelijk te controleren is. Het produceren van ongewassen koffie is arbeidsintensiever, maar levert vak wel een mooie koffie op. Rolando, waar we op bezoek zijn geweest in Costa Rica, produceert mooie ongewassen koffie. Binnenkort misschien beschikbaar in Nederland!

Semi-washed koffie

Ik kan geen andere term bedenken dat semi-washed. Bij deze verwerkingsmethode worden eigenlijk de natte en droge methode gecombineerd. De schil wordt verwijderd, maar de pulp wordt naast de bonen te drogen gelegd. Zo kan de pulp nog steeds zijn smaak afgeven, maar minder direct dan bij de ongewassen koffie.

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket

Verschillen in smaak

Het maakt een groot verschil hoe jij je koffie maakt, maar de verwerkingsmethodes die we hierboven beschreven hebben maken wel degelijk een groot verschil in hoe jouw koffie smaakt. Er is geen methode beter dan de ander, hoewel elke koffieproducent zal zeggen dat zijn methode de beste is. Het is juist erg interessant om de verschillen te ontdekken en zo nog meer te ontdekken wat koffie allemaal in huis heeft, behalve je standaar bakkie.

Natte methode

Deze methode produceert vaak een koffieboon die schoner, helderder is en veel fruitiger is dan ongewassen koffie. Als je van koffie houdt met wat meer aciditeit (iets zurige koffie dus), dan kun jij het beste op zoek naar naar bonen die gewassen zijn.

Droge methode

De droge methode produceert een koffie die een stevige body heeft, maar nog wel zoet, soepel en complex is. Deze methode wordt vaak gebruikt in hele droge klimaten zoals Indonesië, Ethiopië of Brazilië.

Semi-Washed methode

Ongewassen koffie is vaak een wat stevigere koffie met meer body en complexer qua smaak. Deze methode combineert vaak het beste van twee werelden, een koffie met body,m maar nog steeds met een lekker zuurtje dat je ook bij gewassen koffie zult vinden.

Kiezen

Het komt uiteindelijk allemaal neer op jouw persoonlijke voorkeur. Het is leuk om te experimenteren met koffie en jouw smaak te ontdekken. Het is spannend om te zien dat de ene koffie een hoge aciditeit heeft en zelfs fruitig smaakt, terwijl de andere koffie weer veel hinten van chocola heeft. Blijf proberen, blijf ontdekken! Op dit moment hebben wij alleen Café Misión in ons assortiment, een fully washed koffie uit Costa Rica. Maar het zou kunnen dat we ook ongewassen koffie gaan aanbieden en hoe leuk is het dan om die twee naast elkaar te leggen.

Wat heeft jouw voorkeur? Zoet, zuur, fruitig, volle body? Laat je reactie achter, we zijn er benieuwd wat jij vindt!