“Café Misión verandert de gemeenschap”

Een gesprek met Daniel Montoya, een van de oprichter van Café Misión.Daniel Montoya

Café Misión is nu een aantal jaar actief en het is interessant om te zien of het project daadwerkelijk impact heeft en welke impact dat dan precies is. We spraken met Daniel Montoya, een van de oprichters van Café Misión.

“We zien dat veel mensen profiteren van de activiteiten van Café Misión in Tuis. Het is een getal dat uiteraard varieert. Bijvoorbeeld in de oogsttijd zijn veel mensen actief, die een goed salaris krijgen die hun geld weer uitgeven in dezelfde gemeenschap. Ze moeten fruit, groente, rijst en bonen kopen. Het geld dat ze verdienen keert weer terug in de gemeenschap. Daardoor groeit de economie van Tuis en het platteland er omheen. Het geld is een instrument voor eerlijke groei, van onder af. Café Misión verandert de gemeenschap met koffie, dat is echt zichtbaar.

Een ander positief effect is de empowerment en identiteit van onze regio. Doordat Tuis nu ineens geassocieerd wordt met exportkwaliteit geeft veel mensen zelfvertrouwen. Toen hier iemand een aantal jaar geleden riep dat er niks goed uit Tuis kon komen, baseerde hij zich wellicht inderdaad op de geschiedenis van deze regio, maar dat hebben wij met elkaar weten om te draaien. Er kan zeker weten iets goed uit Tuis komen!”

Sociaal-culturele impact
“Onze visie richt zich niet alleen op kwaliteitskoffie, maar ook op sociaal werk. Daarom kiezen we er voor om vooral vrouwen, ouderen en indigenous op onze plantage te laten werken. Zij zijn vaak verantwoordelijk voor het geld binnen een gezin. Maar zij worden het minste gevraagd, de mannen doen van oudsher altijd al het werk. Maar vrouwen kunnen ook geld verdienen, zelfstandig zijn. Ouderen kunnen iets extra’s verdienen op hun pensioen en indigenous worden nog veel gediscrimineerd in ons land. Wij kijken anders naar ze en bieden ze hoop en werk, zodat ze vanuit eigenwaarde in hun eigen behoeften kunnen voorzien.”

De winst die we maken met Café Misión wordt weer terug geïnvesteerd in sociale activiteiten en projecten met impact. Zo organiseren we iedere twee weken een ouderenbijeenkomst voor de 65+ ‘ers van Tuis. Inmiddels komen er ook ouderen uit andere dorpen speciaal voor deze bijeenkomst. Zo proberen we ze uit hun sociale isolement te halen.

“Het geeft voor mij persoonlijk als medeoprichter van Café Misión zoveel voldoening, vreugde en vrede om dit project te leiden. Een droom wie werkelijkheid wordt, die in lijn is met we al die jaren voor ogen hebben gehad. Het creëren van bronnen van werk, het bevorderen van een eerlijke sociaaleconomische groei en de mogelijkheid om te laten zien dat het mogelijk is om te groeien door anderen te helpen groeien, daar doe ik het elke dag voor.