Koffie produceren is een ambacht. Voordat je jouw koffie in huis hebt is er verschrikkelijk veel mankracht aan te pas gekomen.  Verschillende mensen werken aan jouw kopje koffie. Lees in 9 stappen van boon naar kopje. Nu vraag je je wellicht af; koffie in de supermarkt wordt precies hetzelfde verbouwd en verwerkt als koffie van Zwartekoffie, waarom is jullie koffie dan duurder?

Goeie vraag!

Er is een aantal redenen waarom je bij Zwartekoffie.nl €19,90 voor een kilo koffie betaald in plaats van € 5,00 bij je lokale supermarkt. Voordat we je die vertellen spelen we eerst open kaart. We willen je precies laten zien wie hoeveel krijgt van jouw kilo koffie. We rekenen even met onze meest gekozen koffie: De Dark Roast.

Wat krijgt de koffieboer nu echt? | Zwartekoffie

Opbrengst koffieboer € 6,78
De boer komt er bij Zwartekoffie het beste af. Zo, handje contantje van onze rekening op zijn rekening. Dat is direct zaken doen mensen! Dit bedrag betalen we aan individuele boeren en aan Café Misión. die krijgen dus hetzelfde.
Even ter vergelijking; de wereld koffieprijs ligt op $ 2,20 per kilo. Dat is dus nog niet eens € 2,00 per kilo. Fair?

Transport € 1,20
Als de koffie is aangekocht moet hij worden verscheept in een container. Daar betalen we een transportbedrijf voor die de koffie ophaalt in de haven van Costa Rica en keurig in Ede aflevert.

Koffiebrander € 2,50
Omdat we geen eigen koffiebrander hebben (nog niet, ik herhaal nog niet…) huren we de koffiebranders van Bosbrand in. We hebben goed contact met ze, zij weten wat wij willen en we zitten bovenop het brandproces en controleren dat ook.

Verlies door branden € 1,15
Koffie verliest gewicht als het wordt gebrand. Doordat het vocht eruit wordt geroosterd wordt die boon dus lichter. Gemiddeld is dat 17% van het gewicht. Van elke 1000 gram die we in de brander gooien, komt er weer 830 gram uit. Dat kost dus ook geld.

Verpakken € 0,75
Je koffie wordt verpakt in een zak, krijgt een sticker en wordt in een doos gestopt.

BTW € 1,13
In Nederland hebben we te maken met BTW. Dat is tot 31 december 2018 nog 6%. Die betaal je dus niet zozeer aan Zwartekoffie, maar aan onze vrienden van de Belastingdienst.

Zwartekoffie krijgt € 6,57
Het geld dat overblijft is voor Zwartekoffie. Je ziet dus dat de boer meer krijgt dan wij, en dat is prima. Van dit bedrag moeten we nog onze kosten betalen; bijvoorbeeld onze benzine, website en bedrijfsruimte. Geen vetpot, maar voldoende om voldoening te halen uit het feit dat we de boer lekker spekken.

Wat vind jij hier van? Laat een reactie achter in de comments!