Costa Rica heeft een grote populatie van Indigenous bewoners. Er is niet echt een goede Nederlandse vertaling voor, maar het betekent zoiets als inheemse of oorsponkelijke bewoners. Beetje te vergelijken met de Indianen in de Verenigde Staten. Deze mensen wonen in reservaten, nog steeds op dezelfde wijze als jaren geleden. In de Chirripo regio, rond de berg Chrripo wonen ongeveer 8000 mensen zonder stromend water, elektriciteit of andere voorzieningen. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is 6 uur lopen en dan nog twee uur met de bus. De reservaten zijn ontzettend afgelegen. Daardoor ligt het ontwikkelingsniveau van de Indigenous laag. In Costa Rica zijn alle kinderen verplicht om naar school te gaan, daarom staan er verspreid in het gebied, midden in de jungle, ook verschillende basisscholen. Na de basisschool is het vaak afgelopen, want er is geen middelbare school. Er is weinig werk en weinig tot geen echt toekomstperspectief behalve heel jong trouwen en kinderen krijgen. De Indigenous zijn vaak erg arm. Café Misión heeft met name contact met de Cabecar die leven in het gebied Sinoli.

Als je kijkt op onderstaand kaartje dan zie je waar Sinoli ongeveer is. Vanaf Tuis rijd je eerst anderhalf uur met de auto, totdat de weg letterlijk ophoudt en je te voet verder moet de jungle in. Na 6-8 uur lopen ben je op je bestemming.

 

De mensen van Café Misión hebben al veel geïnvesteerd in basis educatie op het gebied van hygiëne en gezondheid. Met het geld dat verdient wordt met Café Misión worden dit soort projecten ondersteund. Niet om de Indigenous te veranderen, maar om ze vooruit te helpen. Ze hoeven het niet op de ‘beschaafde’ manier te doen, maar als deze groep mensen stapjes kan maken is dat fantastisch.

Middelbare school

Daarom is besloten om met hulp van Café Misión een middelbare school te bouwen, midden in de jungle. Met hulp van de overheid en met hulp uit het dorp Tuis is er een echt middelbare school neergezet! Met bevoegde docenten die een heel jaar op de afgelegen plek wonen, met goed onderwijs waar Costa Rica om bekend staat.

De Indigenous van Costa Rica | Zwartekoffie.nlCafé Misión laat ook Indigenous werken met hun koffie, zodat ze een aantal families kunnen helpen wat extra geld te verdienen. Ze krijgen hetzelfde salaris als alle andere arbeiders, ze worden niet voorgetrokken of achtergesteld. Eerlijk dus, ze worden beloond voor hun harde werk. Zo probeert Café Misión op verschillende manieren de Indigenous van Costa Rica te helpen en kijken ze verder dan hun eigen belang.

Koffie die er toe doet, dat verbouwen ze in Tuis.