Victor Salmeron is een goede vriend van ons, we kennen hem al een aantal jaar. Victor is een gepassioneerde man die met hart en ziel werkt op zijn finca, samen met zijn vrouw Marta. De finca ligt tussen Tuis en Las Colonias in. Las Colonias is niet meer dan een soort buurtschapje met pak ’em beet 50 huizen.

Tussen de koffieplanten van Victor staan bananenbomen, cassave planten, tomaten, bramen, sinaasappelen en aardappels. Zo is Victor voor een groot deel zelfvoorzienend. Koffie is het voornaamste gewas dat hij verbouwd. Tot afgelopen jaar verkocht hij de geplukte bessen direct aan een coöperatie die daarna de volledige verwerking deed voor de interne markt. Victor wist dus niet welke stappen er allemaal nodig waren om tot een kopje koffie te komen. Het wassen en drogen kende hij, maar het verwijderen van het tweede schilletje, verwerken en branden was hem echt volledig onbekend. Moet je nagaan, iemand die in een koffieland pur sang woont, zelf koffie verbouwt, weet niet eens hoe je van koffie ‘koffie’ moet maken!

Onzeker

Voorheen werkte hij bij ICE, de staats elektriciteitsmaatschappij van Costa Rica, maar helaas kreeg hij daar zijn ontslag. Sindsdien werkt hij fulltime op zijn stukje grond om zo zijn gezin te kunnen onderhouden. Dat valt niet altijd mee. Net als in Nederland is akkerbouw zeer intensief en zeer onzeker wat inkomsten betreft.

Vergis je niet, Victor zet zich met hart en ziel, met passie en overtuiging in voor zijn finca. Al zijn er dagen dat hij liever weer de zekerheid had van een baan bij ICE in plaats van de onzekerheid die het bestaan als koffieboer met zich meebrengt. Het klimaat, eventuele ziektes, dat zijn allemaal dingen die een grote invloed kunnen hebben op de volgende oogst. Die onzekerheid zou hij soms maar graag inruilen. Aan de andere kan, de vrijheid, de nieuwe mogelijkheden die hij heeft om zijn koffie te verkopen aan Zwartekoffie.nl biedt hem het avontuur waar hij toch wel naar op zoek is.

Waarom kozen we Victor?

We hebben gekozen om met Victor te werken omdat we zagen dat hij zich met hart en ziel inzette om zijn koffie te verbeteren. Naast de hoge gunfactor (dat is nou eenmaal zo) hebben we zijn koffie onafhankelijk laten beoordelen en wij hebben hem zelf ook beoordeeld. Hij kwam er als een van de beste uit, vandaar dat we kozen om Victors’ koffie naar Nederland te halen. Victor had de tranen in z’n ogen staan toen we het hem vertelden. Dat is voor ons Direct Trade, zaken doen met mensen die we in de ogen kunnen kijken.

Duurder

De Espresso Roast van Victor is een duurdere, exclusieve koffie in ons assortiment. Dat komt door de hoge kwaliteit en door het feit dat er niet zo heel veel van is. Daarom bieden we ook geen Espresso Roast abonnement aan, we kunnen niet garanderen dat we tot aan de nieuwe oogst voldoende hebben. Dus geniet er van, zolang we het aanbieden!

Jij kunt Victor’s koffie drinken! Thuis genieten van de heerlijke bonen voor een goede smaakvolle espresso. Bestel vandaag nog!