Direct trade koffie is een nieuw begrip aan het worden in de koffiewereld. Het is een term die met name door koffiebranders wordt gebruikt. Daarmee laten ze zien dat er geen extra schakels zitten tussen de boer en de brander zelf. Er wordt zo direct mogelijk koffie gekocht. Er zitten ook geen organisaties meer tussen die certificaten verlenen. Denk bijvoorbeeld aan het fairtrade certificaat. Fair trade is mooi, maar dan zitten er nog steeds meer schakels tussen de boer en de consument.

Waarom Direct Trade?

Je vraagt je af, Fair Trade is toch ook goed? Waarom Direct Trade koffie? Nou, Direct Trade heeft als voordeel dat het gunstig is voor beide partijen en dat hierdoor een goede relatie ontstaat tussen kleine individuele koffieboeren/ coöperaties en de koffiebrander. De koffieboeren krijgen een goede prijs, omdat er minder geld blijft hangen in de schakels tussen de boer en de consument. Sommige koffiebranders kiezen voor Direct Trade koffie omdat ze ontevreden zijn met certificeringsprogramma’s, terwijl anderen juist voor Direct Trade kiezen om meer controle te hebben over de kwaliteit van de koffie, de plek waar het geld wordt besteed. Ook milieuoverwegingen spelen een rol. Koffiebranders hebben zo een grotere invloed op wat er gebeurd en dus bij te dragen aan een betere wereld. Dus, waarom Direct Trade koffie? Omdat het kwaliteitskoffie oplevert waarvan de opbrengst ten goede komt aan de mensen zelf!

Handelt Zwartekoffie.nl ook direct?

Jazeker! Wij kiezen er voor om koffie te kopen van lokale boeren. Café Misión is daar de eerste van. We kennen de mensen, we kennen het dorp en we weten dat het geld dat daar wordt besteed ook goed terecht komt. Hangen we er dan een labeltje Direct Trade aan? Waarschijnlijk wel, omdat het wel iets zegt over onze werkwijze. We willen graag een relatie aangaan met onze leveranciers en ze een goede prijs geven voor de koffie. We zijn niet geïnteresseerd in labeltjes, maar wel in de kwaliteit van de koffie en de kwaliteit van leven van de koffieboer. Direct dus, geen tussenmannetjes, maar eerlijke koffie met impact. Impact direct op de plek van productie.

Ben je nog niet uit de verschillende tussen Direct Trade en Fair Trade? Bekijk dan dit schemaatje eens. En koop daarna jouw Direct Trade koffie!

DIRECT TRADE FAIR TRADE
Direct Trade standaarden worden bepaald door de branders/ kopers zelf. Zij bezoeken de koffieboer regelmatig om de kwaliteit van de koffie te checken en te controleren of men zich houdt aan de afgesproken standaarden Fair Trade standaarden worden gereguleerd door de Fair Trade organisatie, Max Havelaar.
Koffiebranders/ kopers bouwen een sterke relatie op met de boeren, zonder extra kosten voor deze boeren. Een certificaat is alleen beschikbaar voor kleine, goed georganiseerde, democratische coöperaties, waar boeren jaarlijks voor moeten betalen om hier voor in aanmerking te komen.
Branders/ kopers investeren in de kwaliteit van de koffie, maar ook in de economische, sociale en milieuaspecten en houden in de gaten of de standaarden hoog gehouden worden. Fair Trade kijkt niet naar de kwaliteit van de koffie, alleen naar economische, sociale en milieuaspecten.