4 pijlers van Direct Trade

Direct trade koffie kopen?

Koffiebonen, koffiecups en gemalen koffie zónder extra schakels

100 % Direct Trade koffie: geen extra schakels

Direct Trade koffie is een nieuw begrip in de koffiewereld. Daarmee laten we zien dat er geen extra schakels zitten tussen de boer en de consument. Er wordt zo direct mogelijk koffie gekocht, bij de boer zelf, en niet op niveau van een coöperatie.

Er zitten ook geen organisaties meer tussen die certificaten verlenen. Denk aan het fairtrade certificaat. Fairtrade is mooi, maar dan zitten er nog steeds schakels tussen de boer en de consument. Wij werken volgens een 100% Direct Trade-handelswijze, zodat we altijd focus houden op de boer. Want daar draait het bij Zwartekoffie altijd om.

Zwartekoffie relaties

Er zit heel veel liefde in onze koffie, en dat proef je!

Relaties staan bij ons voorop

We kennen echt iedereen met wie we zaken doen. We weten waar en hoe ze wonen en wat er speelt in hun leven. We gaan echt een relatie met ze aan Zwartekoffie gaat dus veel verder dan andere koffiebranders.

Samen, dat is wat wij belangrijk vinden in de relatie met onze koffieboeren. Samen leven doen, verder kijken dan alleen maar werk en koffie, maar met elkaar en voor elkaar. 

Wat we doen is een fundamenteel verschil maken in de levens van koffieboeren. En daarom doen we alles op onze eigen manier, omdat we geloven dat het alleen anders kan als je het echt anders doet. 

Zo kunnen we niet alleen de traceerbaarheid 100% garanderen voor jou, maar kunnen we echt betrokken zijn bij de levens van koffieboeren in Costa Rica en Oeganda. Want daar draait het om; echt impact maken, op economisch, maar zeker ook op sociaal niveau.

Echt eerlijke prijzen

Voor ons Nederlanders is de prijs van een product toch altijd een beetje een gevoelig punt. Toch kiezen wij ervoor om teveel te betalen aan onze boeren. Of eigenlijk niet, we betalen gewoon een normale prijs voor het harde werk wat ze in de koffie stoppen. Wereldwijd ligt de koffieprijs echter lager, waardoor het lijkt dat wij teveel betalen.

Bij Zwartekoffie laten we ons daar niet door leiden en bepalen we onze eigen prijzen en werken we met onze eigen keten. Op die manier houden we regie over het proces en blijven alle prijzen en kosten transparant.

Direct Trade koffie: controle over kwaliteit

Wij geloven dat je iets goeds kunt doen zónder te bezuinigen op de kwaliteit. Koffie blijft het product waar alles omheen werkt, en die koffie moet gewoon goed zijn. Simpel.

Doordat we intensief contact hebben houden we zicht op de oogst gedurende het hele proces. We testen de kwaliteit van de oogst uitgebreid voordat we tot aankoop overgaan. Dit doen we samen met de boer, zodat ook hij zijn prijs mag bepalen. Op deze manier zit er heel veel liefde in onze koffie, en dat proef je!

4 pijlers van Direct Trade handelswijze

Wat is het verschil tussen Direct Trade en Fair Trade?

De standaarden voor Direct Trade koffie worden bepaald door de branders/kopers.
Zij bezoeken de koffieboer regelmatig om de kwaliteit van de koffie te checken en te controleren of men zich houdt aan de afgesproken standaarden. Fair Trade standaarden worden gereguleerd door de Fair Trade organisatie, Max Havelaar.

Bij Direct Trade bouwen koffiebranders/kopers een sterke relatie met de boeren, zonder extra kosten voor deze boeren. Bij Fair Trade is een certificaat alleen beschikbaar voor kleine, goed georganiseerde, democratische coöperaties, waar boeren jaarlijks voor moeten betalen.

Bij Direct Trade investeren branders/kopers in de kwaliteit van de koffie, maar ook in de economische, sociale en milieuaspecten en houden in de gaten of de standaarden hooggehouden worden. Fair Trade kijkt niet naar de kwaliteit van de koffie, alleen naar economische, sociale en milieuaspecten.

Handelt Zwartekoffie ook direct?

Je hoort wel eens over koffie van een brander die ook ‘Direct Trade’ koffie verkoopt. Volgens onze definitie klopt dat vaak niet, omdat we geloven dat 100% Direct Trade betekent dat je dus je eigen koffie importeert. Omdat Direct Trade geen officieel label is kan dit op verschillende manieren geïnterpreteerd worden.

Wij kiezen ervoor om zelf koffie te kopen van lokale boeren. We kennen de mensen, we kennen het dorp en we weten dat het geld dat daar wordt besteed goed terecht komt.

We werken met mensen die voor het eerst in hun leven echte waardering ervaren voor hun werk en voor wie ze zijn. Dat drijft ons iedere dag om jou de beste koffie te kunnen bieden, zodat we levens kunnen blijven veranderen.

Onze Missie

Zwartekoffie is een koffiebedrijf. Met de verkoop van koffie proberen we in Nederland voet aan de grond te krijgen. Maar dat doen we niet om zoveel mogelijk geld te verdienen. Onze missie is om met koffie een verschil te maken in deze wereld. Het geld dat tegenwoordig met koffie wordt verdiend komt te vaak in de verkeerde zakken terecht.

Dat moet anders

Die koffieboer of koffieplukker heeft ook recht op een goede prijs. Daarom doen we direct zaken met ze, zodat er geen geld blijft hangen aan koffiemakelaars of keurmerkorganisaties.

4 pijlers van Direct Trade handelswijze
4 pijlers van Direct Trade handelswijze

Een keurmerk voor Direct Trade koffie?

We krijgen regelmatig de vraag of ‘Direct Trade’ een keurmerk is. FairTrade of UTZ keurmerken zijn bekend, maar Direct Trade kennen veel mensen nog niet.

Direct Trade is geen keurmerk. Er is geen onafhankelijke organisatie die kijkt of we ons wel aan de ‘regels’ houden, want die zijn er niet. We hebben dus geen keurmerk, een Direct Trade-keurmerk bestaat niet.

Hoe weet je of jouw koffie écht Direct Trade is?

Hoe weet je als consument dat de koffiebonen die jij koopt daadwerkelijk op een Direct Trade manier zijn ingekocht? In dat geval moet je de koffiebrander op zijn blauwe ogen vertrouwen. Of doorvragen naar de gegevens en achtergrond van de koffiebonen.

Daarnaast is het belangrijk dat de koffiebranders het verhaal achter de koffie kunnen vertellen, dus kunnen aantonen waar de koffie vandaan komt en onder welke omstandigheden dit geproduceerd is. Zo kunnen we echt een verschil maken in eerlijke koffie.

Gratis verzenden
Beschermd: Abonnement – %1$b %2$d, 2022 @ 07:03 AM

De regio een ‘boost’ geven

Wij kiezen specifiek voor de Turrialba regio van Costa Rica omdat we er zelf hebben gewoond, er de mensen kennen en we van hen zijn gaan houden. Deze regio, en dan met name de oostkant, is een regio waar niet veel gebeurt. Er komen geen toeristen en het is niet bekend vanwege de koffie zoals andere regio’s dat wel zijn.

Wij hebben als doel gesteld, samen met de mensen van Café Misión, om deze regio een ‘boost’ te geven. We gaan relaties met mensen aan, met het oog op de lange termijn en helpen hen vooruit.

Ooit zei iemand: “Uit Tuis kan nooit goede koffie komen.” En kijk nu, met hard werken en blijven geloven in het tegenovergestelde wordt koffie uit Tuis in Nederland verkocht. Wij zijn er trots op dat we dit hebben kunnen realiseren.

4 pijlers van Direct Trade

Drink met ons mee

De koffie die we aanbieden, is van zeer hoge kwaliteit. We willen geen compromissen sluiten in kwaliteit, we streven naar excellentie. Dat betekent ook dat we nu nog sommige koffieboeren moeten teleurstellen, dat we hun koffie nog niet kunnen verschepen naar Nederland. Maar we laten het er niet bij. We gaan met deze mensen aan de slag, helpen ze, zodat hun koffie beter wordt en zo voor een veel betere prijs verkocht kan worden.

Jij kunt daar een bijdrage aan leveren, door onze heerlijk koffie te drinken. Thuis, op het werk, in je kerk of in je winkel. Onze koffie wordt al door veel mensen gewaardeerd. Door koffieliefhebbers die goede koffie kunnen waarderen, maar ook achter ons verhaal staan. Koffieliefhebbers die de wereld willen helpen veranderen, slok voor slok, kopje voor kopje. Doe je met ons mee?