De simpelste ijskoffie recepten voor de zomer

Het grootste nadeel aan warme zomerdagen is natuurlijk dat je niet altijd trek in koffie hebt. Als je al aan koffiezetten toekomt wil dat bakkie in de ochtend misschien nog wel, maar zodra de zon doorkomt drink je toch liever iets van een kouder kaliber.

Om tijdens de warme dagen toch nog aan je dagelijkse cafeïne tax te komen, kun je ook een heerlijke ijskoffie drinken. Dat wist je uiteraard al lang, maar vaak is het toch nét even teveel gedoe om zoiets in elkaar te draaien. En zal je net zien: uitgerekend vandaag behoor je net even niet tot die groep georganiseerde koffiefanaten die keurig naar het weerbericht kijken en tijdig de supermarkt plunderen voor een voorraadje.

Gelukkig hebben we daarom een paar eenvoudige ijskoffie recepten  voor de zomer waarmee je in no-time van de heerlijkste ijskoffies kunt genieten!

De simpelste manier

Oké, je hebt besloten om je telefoon te pakken en naar ijskoffie recepten te zoeken. Na deze moedige daad betreur je al snel het feit dat je vorige week je blender in de doos hebt gestopt omdat je toch wat minder vaak smoothies maakt dan je had gehoopt. Maar niet getreurd: voor dit recept heb je geen blender nodig! Wat je wel nodig hebt, is het volgende:

  • Filterkoffie
  • 15g Suiker (ongeveer 3-4 klontjes)
  • IJsklontjes
  • Melk of (slag)room

Zet een hoeveelheid filterkoffie naar keuze, maar zet hem een stuk sterker dan normaal. Je hebt per glas namelijk maar 100-150 ml koffie nodig, afhankelijk van de grootte van je glas. Schenk de koffie in het glas en roer de suiker erdoor (suiker lost beter op als de koffie nog warm is). Vervolgens voeg je ijsklontjes toe naar smaak. De eerste ijsklontjes zullen snel smelten, dus doe er niet te weinig in. Maar hoe meer ijsklontjes, hoe slapper je koffie natuurlijk. Als laatste voeg je melk of (slag)room naar smaak toe, en dan ben je alweer klaar!

De iets minder simpele manier

Deze manier lijkt erg op de vorige, maar heeft wat subtiele verschillen. Je hebt dezelfde ingrediënten nodig, het kost alleen iets meer tijd. Ga als volgt te werk:

Vul een glas met extra sterke koffie voor ongeveer de helft en voeg de suiker toe. Laat nu de koffie afkoelen. Als je hem goed koud wilt hebben, kun je hem in de koelkast zetten. Wacht hier minstens 20 minuten mee, want anders kan je glas kapot springen!

Daarnaast is het ook nog eens beter voor de smaak van je koffie. Als de koffie koud genoeg is, vul je een ander glas met ijsklontjes. Zorg dat de koffie er nog wel bij past (je kan later altijd nog meer ijsklontjes toevoegen).

Giet de koffie over de ijsklontjes heen, en voeg melk of (slag)room naar smaak toe. Let wel op, want hoe langer je erover doet om je ijskoffie op te drinken, hoe slapper hij wordt doordat de ijsklontjes langzaam smelten.

Cold brew ijskoffie

Als je echt even fancy wilt doen, kun je ook heel eenvoudig een cold brew ijskoffie maken. Bij deze koffie proef je minder van de aciditeit die koffie kan hebben. Zoals de naam al zegt, wordt deze koffie koud gezet. Schep hiervoor 40g (een maatschepje) koffie in een potje waar een deksel op kan en voeg ongeveer 300ml koud water toe.

Roer of schud tot er geen klontjes meer zijn. Zet dit goedje voor minimaal 24 uur in de koelkast. Hierna giet je het mengsel in een koffiefilter, gebruik bij voorkeur een koffiefilterhouder. Zorg ervoor dat je de koffieprut nog even goed uitknijpt om alle koffie uit de maling te krijgen. Dit kan door het met een lepel aan te drukken of het filter dicht te vouwen en voorzichtig knijpen.

Vul een glas met ijsklontjes en vul het aan met (een deel van) je net gezette cold brew koffie. Voeg tot slot suiker en melk of (slag)room naar smaak toe en roer goed tot alle suiker is opgelost.

Één van deze ijskoffie recepten geprobeerd? Stuur ons gerust een foto van jouw genietmomentje en wie weet zie je jezelf terug op ons Instagram-account!

Koffie op? Bestel dan hier, dan kun je snel weer genieten!

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket