Het verschil tussen light en dark roast

Koffie wordt vaak ingedeeld aan de hand van de soort roast: light, medium of dark. Hoewel dit niet de meest accurate termen zijn om de verschillende soorten branden te beschrijven, zijn het wel handige termen om de koffie roasts in categorieën te verdelen.

Als je koffie koopt, dan verwacht je verschillende eigenschappen van een light roast, een medium roast en een dark roast. We willen je graag kort de drie verschillende roasts uitleggen.

Light roast – koffie zoals koffie smaakt

Light roasts hebben een licht bruine kleur, wat op zich logisch is. Verder zul je op een light roast geen olieachtig laagje vinden. Light roast koffie heeft een hoge zuurgraad en is de helderste van de drie verschillende roast niveaus. De karaktereigenschappen van een bepaalde koffie komen vaak het best naar voren in een light roast. Light roast wordt daarom veel gebruik voor ‘cuppen’, het proeven van de koffie om de kwaliteit en smaakprofiel te bepalen, omdat er in light roast meer te ontdekken valt over de echt natuurlijk smaak van de koffie.

Onze light roast wordt met zorg gebrand, zodat de smaken van van de koffie mooi herkenbaar blijven. Fruitig, een klein zuurtje, maar met een mooie body. De smaak die je dichtbij de geboortegrond brengt van onze koffie

Medium roast – Balans tussen zuur en body

Een medium roast heeft een donkerdere kleur dan een light roast en zal er voor de meeste koffiedrinkers beter uit zien. Op dit brand niveau maken de originele de kenmerken van de koffie al wat ruimte voor smaken en aroma’s van de roast. Door het langere branden komt daar dus smaak van in de koffie terecht. Je kunt nog steeds de smaak van de originele koffie proeven, maar de kenmerken van de koffie worden aangevuld met een vollere body, die komt door het branden.

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket

Dark Roast – Stevige body

Hier moeten we even een klein geheimpje vertellen. Onze Dark Roast is eigenlijk een medium/dark roast. Maar dat even terzijde.

Een dark roast is donkerbruin, soms zelfs bijna zwart. Het lijkt soms op chocola. Vaak hebben dark roast koffiebonen een olieachtig laagje. Als je een dark roast drinkt dan proef je eigenlijk alleen maar de eigenschappen van de branding. De oorspronkelijke eigenschappen van de koffie zijn bijna allemaal verloren. Nu is het heel moeilijk om de koffie te onderscheiden en de echte eigenschappen te kunnen benoemen.

Espresso roasts zijn meestal dark roasts, wat overigens niet betekent dat je van een light roast geen espresso kunt maken – daarover later meer.

Welke roast je voorkeur heeft, is echt een persoonlijk. Als je weet wat je lekker vindt (ligt, medium of dark) kun je wel makkelijker nieuwe koffies herkennen die je wellicht lekker vindt. Maar de ene roast is de andere niet en wij adviseren je altijd om verschillende roasts te proberen, want je zult zien; een light roast of een dark roast van dezelfde koffie geven totaal verschillende effecten in je kopje. Blijf proberen, maar houd vast aan wat je lekker vindt.