Hoe maak je de perfecte espresso?

Koffie smaakt buiten de deur meestal toch net wat lekkerder dan thuis. Dat komt omdat een echte barista weet wat hij aan het doen is en daarbij professioneel apparatuur tot zijn beschikking heeft. Wil je thuis koffie zetten als een pro? Maak dan gebruik van onze praktische tips en verwen je familie, vrienden en jezelf met de beste kop koffie.

1. De bonen: Koop je koffiebonen bij een specialist. Iemand die weet hoe oud de bonen zijn, wanneer en waar ze zijn verwerkt en gebrand. Verse bonen leveren een betere espresso, eentje die fantastisch is, vol van smaak en een goede crema. Slechte koffie zal dunnig zijn en vlak smaken.

Koop altijd hele bonen. Verse bonen moeten in het donker bewaard worden en in een constante temperatuur blijven. Je hoeft geen bonen te bewaren in de vriezer. Een keukenkastje dat niet te dicht bij je gasfornuis staat, voldoet al. Gebruik je bonen binnen 30 dagen!

2. De branding: Jouw zak met koffiebonen moet een branddatum hebben. Gebruik je bonen binnen drie weken na branding.

3. De maling: Het is ontzettend belangrijk dat je de maling goed krijgt. Hoe beter je maling, hoe beter je extractie, hoe beter de smaak! Als de bonen te fijn gemalen zijn krijg je een verbrande smaak. Als je ze te grof maalt is de koffie waterig en dun, omdat het water te snel langs de koffie gaat zonder dat het de lekkere smaak uit de koffie weet te halen. De perfecte maling wordt omschreven als ‘een soort bloem met een klein beetje gemalen zout of zand er door’. Dat is best lastig, maar ga maar lekker proberen.

4. Schoon en droog: Zorg ervoor dat er geen vocht (of oude koffie) in je filter filt. Als de koffie met vocht in aanraking komt, reageert het er op en gaat het al smaak afgeven. Gebruik een theedoek om ales goed schoon en droog te maken.

5. Aandrukken: Een serieuze thuisbarista zou moeten investeren in een tamper om de koffie mooi compact te maken in het filter. Vul het filter tot 3/4 met koffie. Tik er mee op het aanrecht zodat de koffie goed verdeeld wordt. Druk de koffie aan: zet de tamper recht op de koffie en druk aan met een rechte arm. Je kunt 15 kg aanhouden als druk. Dat is best veel, probeer het maar eens op een weegschaal! De koffie zou moeten blijven zitten als je het filter op de kop houdt.

6. Reinig je espresso apparaat door er wat water doorheen te laten lopen voordat je je espresso maakt. Is het water bruin? Maak dan de kop nog eens schoon.

7. Maak de perfecte espresso. Een 30ml espresso maak je in 24-30 seconden. Laat de koffie lopen, in het begin zal het een dikke, stroperige straal zijn, daarna wordt het meer koffie-achtig en aan het einde van de tijd gaat het sneller. Zorg dat je de juiste methode vindt, want als koffie te snel gaat, dan is je koffie waterig, andersom smaakt het snel verbrand.

Het teken de perfecte espresso: Jouw espresso moet een mooie crema kop hebben. Dit is de lichter, beetje fluffy substantie bovenop. Als er geen crema op zit, dan is er iets niet goed gegaan. Probeer het opnieuw, het gaat je vast lukken!

Wat is jouw geheim om de perfecte espresso te maken?

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket