Hoe maak je espresso in een mokkapot?

We kennen allemaal de koffiezetapparaten van vroeger, waarop de koffie vaak lang staat en minder van smaak wordt, maar er is een alternatief. De italiaanse mokkapot voor op het vuur. Het is een achthoekig aluminium potje waar meestal sterke espresso mee wordt gezet. 

De mokkapot wordt door sommige mensen ook wel espressopotje of percolator genoemd. Het is dé makkelijke manier om overal goede espresso te zetten.

Hoe maak je espresso in een mokkapot?

  1. Zorg voor goede koffie, niet al te fijn gemalen, maar voor filter voldoet het prima.
  2. Je hebt ongeveer 15 tot 17 gram (dat zijn 2,5 eetlepels) filterkoffie nodig voor een normale mokapot. Dat zijn vier kopjes espresso.
  3. Voeg heet water toe aan het onderste bakje tot het veiligheidsventiel.
  4. Doe het filterbakje er bovenop
  5. Vul het bakje met koffie en strijk het oppervlakte met je vinger glad. Verwijder losse koffie van de rand.
  6. Schroef de boven-en onderkant aan elkaar vast.
  7. Zet de pot op het zacht vuur en laat het bovenste dekseltje open.
  8. De koffie begint van onderen naar boven te komen en maakt een puffend geluid. Als de koffie de kleur van gele honing heeft, haal je de pot van het vuur en sluit je de deksel.
  9. Zet de pot op een koude handdoek of iets dergelijks om het kookproces te stoppen.
  10. Zodra de koffie niet meer borrelt, is de koffie klaar voor gebruik!

TIP: je hebt nu espresso gemaakt. Wil je een normale koffie? Doe heet water in een kopje en voeg daarna de espresso toe. Je hebt nu een heerlijke americano met een klein crème laagje.

Wil je nog een stap verder met je Mokkapot? Misschien is dit boekje (via Bol.com) dan wel iets voor jou!

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket