Hoe wordt Cafeïne Vrije koffie gemaakt?

Bij Cafeïne Vrije koffie wordt de cafeïne uit de koffie onttrokken. Cafeïne Vrije koffie, of decafé, is dus gewone koffie maar dan zonder de cafeïne kick.

Wat is Cafeine vrije koffie?

Cafeïne Vrije koffie, oftewel decafé, is dus gewone koffie, maar dan zonder de cafeïne kick. Er mag niet meer dan 0,1 % cafeïne in zitten. Dat komt neer op 1 milligram per gram koffie. Dit is zo weinig, daar merkt je lichaam niks van.

Cafeine vrije koffie | Zwartekoffie

Hoe wordt Cafeïne vrije koffie gemaakt?

Vroeger gingen er veel verhalen de ronde over chemische baden waar de koffie in werd geweekt om tot Cafeïne vrije koffie te komen. Hoe dat precies ging weten wij ook niet, maar we weten wel precies hoe het nu gaat! Onze Cafeïne Vrij is behandeld met de CO2 methode, ook wel Luid Carbon Dioxide (CO2) genoemd. 

Dit is de techniek waar de koffie mee wordt verwerkt. Het water met koolzuur wordt gewonnen uit bronnen in Zuid-Duitsland. Dit water bevat van nature al koolzuur omdat het al jaren in contact is geweest met koolzuurhoudende mineralen. Het water wordt door deze mineralen naar beneden gedrukt waardoor er CO2 wordt gevorm in het water.

Het water wordt vervolgens naar de oppervlakte gepompt en onder druk gehouden. De CO2 wordt gescheiden van het water en door het onder druk te houden blijft de CO2 vloeibaar. 

Deze vloeibare CO2 is het bad waarin de koffiebonen cafeïnevrij worden gemaakt. In tegenstelling tot water is vloeibare CO2 een zeer slecht oplosmiddel, wat nu van pas komt. Alleen cafeïne wordt uit bonen gehaald, terwijl andere verbindingen overblijven.

De vloeibare CO2 komt langs de koffie en neemt alle cafeïne op. Het water beweegt zich naar een tank aan het einde van het proces, waar de verzadigde CO2 van de cafeïne afdruipt en de CO2 opnieuw in de bonen wordt geïntroduceerd. Dit proces wordt herhaald totdat er minder dan 0,08% cafeïne in de bonen zit. De cafeïne wordt uit het systeem gehaald door het op te lossen in water.

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket

Voor wie is Cafeïne Vrije koffie bedoeld?

Cafeïne Vrije koffie kan door iedereen gedronken worden! Het wordt echt niet alleen meer Decaf koffie is bedoeld voor mensen die om welke reden dan ook minder cafeïne wil drinken. Zo kan decafe koffie een goede uitkomst bieden voor koffieliefhebbers die gevoelig zijn voor cafeïne, mensen die slaapproblemen ervaren, zwangere vrouwen of mensen met een hoge bloeddruk. 

Is cafeïnevrije koffie gezonder?

Wie 1 – 4 kopjes koffie per dag drinkt en verder gezond is, hoeft zich niet druk te maken. Sterker nog, een bakje koffie van arabica koffiebonen is juist gezond voor je dankzij de vele antioxidanten. De cafeïne in koffie verbetert je alertheid, het geheugen en motivatie. Drink je veel koffie op een dag dan kan dit een nadelig effect op je lichaam hebben.

Zo kan overdaad resulteren in slaapproblemen, hoofdpijn, rusteloosheid, angstgevoelens, misselijkheid en hoge bloeddruk. Ervaar je deze problemen? Dan kan het gezonder zijn om dagelijks een aantal bakjes normale koffie te vervangen voor cafeïnevrije koffie. Daarbij is cafeïnevrije koffie een gezonder alternatief voor kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of mensen met een hoge bloeddruk.

Veel producten bevatten kleine hoeveelheden van cafeïne waar je lichaam weinig of niks van merkt, denk aan pure chocolade en thee.