Het begint natuurlijk met de plukkers. Koffie plukken in Costa Rica is een rijke en gekoesterde traditie waar veel mensen aan meedoen ieder jaar. Iedereen is met vereende krachten aan het werk om het op twee na belangrijkste exportproduct van het land (1. Ananas, 2. Bananen) van de koffieplanten te halen.
Een van de redenen dat de koffie uit Costa Rica zo goed is, is het feit dat de koffieplukkers echt weten wat ze aan het doen zijn. Ze hebben kennis van koffieplanten en weten welke boon ze wel en niet moeten plukken. Net als bij wijn is het belangrijk om echt kwalitatief goed te plukken. Natuurlijk is kwantiteit ook belangrijk, want de arbeiders worden per Cajuela betaald.
Een Cajuela is het officiële meetinstrument van de koffie-industrie in Costa Rica en moet gecheckt zijn door de overheid. Het is groene kubus van 27 kubieke centimeter. In een zak gaan ongeveer 3 Cajuela’s, wat gelijk staat aan ongeveer 54 liter. Dit wordt zorgvuldig geregistreerd, zodat precies duidelijk is hoe groot de koffie oogst is