Koffie plukken in Costa Rica

Als de wind sterker wordt in het najaar en de koffieplanten rood beginnen te kleuren, weten de koffieboeren dat de oogsttijd nadert. In Costa Rica is koffie plukken vaak een familie aangelegenheid. Families komen samen in de oogsttijd om elkaar te helpen en tijd met elkaar te besteden.

Koffie plukken als rijke traditie

Het begint natuurlijk met de plukkers. Koffie plukken in Costa Rica is een rijke en gekoesterde traditie waar veel mensen aan meedoen ieder jaar. Iedereen is met vereende krachten aan het werk om het op twee na belangrijkste exportproduct van het land (1. Ananas, 2. Bananen) van de koffieplanten te halen.

Een van de redenen dat de koffie uit Costa Rica zo goed is, is het feit dat de koffieplukkers echt weten wat ze aan het doen zijn. Ze hebben kennis van koffieplanten en weten welke boon ze wel en niet moeten plukken. Net als bij wijn is het belangrijk om echt kwalitatief goed te plukken. Natuurlijk is kwantiteit ook belangrijk, want de arbeiders worden per Cajuela betaald.

Een Cajuela is het officiële meetinstrument van de koffie-industrie in Costa Rica en moet gecheckt zijn door de overheid. Het is groene kubus van 27 kubieke centimeter. In een zak gaan ongeveer 3 Cajuela’s, wat gelijk staat aan ongeveer 54 liter. Dit wordt zorgvuldig geregistreerd, zodat precies duidelijk is hoe groot de koffie oogst is

Koffie plukken op de juiste manier?

Koffie plukken lijkt vrij eenvoudig. Tomaten plukken kan toch ook iedere 16-jarige? Maar toch komt er meer bij kijken. Omdat de koffiebessen rijpen op verschillende tijden moet de koffieplukker die verschillende stadia kunnen herkennen en alleen de rijpste bessen plukken op het moment dat de koffieplukker daar langs komt. De plukkers zoeken naar de helderste rode bessen en die worden geplukt

Oogstmethoden

Er worden in Costa Rica over het algemeen twee oogstmethoden gebruikt.

Selectieve oogst

Deze methode wordt ook gebruikt door onze koffieboeren. De plukkers bepalen de rijpheid van een koffiebes door het voorkomen en de textuur. Als de vrucht rijp is, is hij een beetje zacht en helder rood. De plukkers oogsten alleen deze bessen en laten de rest aan de koffieplant zitten voor de volgende ronde.

Koffie plukken in Costa Rica | Zwartekoffie.nl

Strippen

Als deze methode wordt gehanteerd, dan ritst een plukker een hele tak in een keer leeg. Daarmee neem hij rijpe én onrijpe bessen me. Dit is een veelgebruikte methode aan het einde van het seizoen als de meeste bessen rijp zijn en de tijd te kort is om alleen de echt rijpe bessen te oogsten. Onze boeren kiezen er voor om deze methode niet te gebruiken. Dit komt echt ten goede aan de kwaliteit van de koffie!

Een dag uit het leven van een koffieplukker

Een koffieplukker begint de dag met lopen, rijden of liften naar de koffieplantage, Daar aangekomen vertelt de voorman wat ze moeten doen en waar ze moeten oogsten. De plukker bindt een mand voor die weer geleegd wordt in een grotere zak.

Koffie plukken in Costa Rica | Zwartekoffie.nl

Een goede koffieplukker vult 20 Cajuela’s per dag, dus reken maar uit, dat is dus ongeveer 380 liter per dag. Aan het einde van de dag meet de voorman het aantal Cajuela’s dat een plukker heeft geplukt en betaalt de plukkers. De plukkers in Costa Rica krijgen een goed salaris voor hun werk.

Na de betaling gaat de plukker weer naar huis om een beetje te ontspannen om de volgende dag weer exact hetzelfde te doen!

Kopje koffie?

Koffie plukken is echt zwaar en intensief werk en vereist kennis en kunde. Denk daar aan als je nog een keer in schenkt. Er zit hard werk in dat kopje van je!

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket