De smaak van kwaliteit

Je ruikt de geur van versgemalen bonen, je voelt de warme vloeistof over je tong glijden en je proeft lichte tinten van chocola en aardbei. De nasmaak die blijft hangen maakt de smaaksensatie compleet.

In deze blog nemen wij je mee in de smaakbeleving van koffie. Want weet jij wat je eigenlijk zo lekker vindt aan koffie en kun jij de smaak van je koffie beschrijven?

Proeven heeft alles te maken met je zintuigen. Vooral je smaak en je reuk zijn belangrijk. Bij het drinken van koffie worden deze zintuigen geprikkeld, waardoor je een smaakbeleving ervaart. Woorden geven aan deze smaak en geur is iets lastigs, maar er is hoop, je kunt jezelf trainen! Om woorden te geven aan de smaak van koffie is er een smaakwiel ontwikkelt.

Smaakwiel

Dit smaakwiel kan jou helpen om geuren en smaken van koffie te omschrijven. Het proeven en benoemen van alle smaken en aroma’s vraagt oefening en ervaring, dus laat je niet uit het veld slaan wanneer je alle specifieke smaken ziet. Om te beginnen met proeven kun je je als eerste richten op de basissmaken. De basissmaken van koffie zijn: fris fruit, zoet fruit, chocola, noten, kruiden en bloemen.

Over het proeven van koffie kunnen we veel schrijven, maar proeven is iets wat je moet doen. Hoe proef je koffie?

  • Ruiken: Voor de eerste stap heb je je neus nodig. Adem goed in, ruik goed en laat de aroma’s tot in je neusholte doordringen. Wat ruik je? Een bittere of een zoete geur? Of eerder een kruidige geur?
  • Slurpen: Ja, je leest het goed. Door koffie te slurpen, verdeelt de koffie zich over je gehemelte. Hierdoor kunnen alle smaakgebieden van je tong de koffie proeven. Zorg dat je de koffie door je mond laat rollen en laat die smaakpapillen het eens beleven. Probeer nu eens te beschrijven wat je precies proeft.

De beleving van smaak is persoonlijks en jouw favoriete koffie dus ook. Toch is de smaak van koffie ook cultuur en plaatsgebonden. Zo branden onze koffieboeren uit Costa Rica de koffie het liefst zo donker mogelijk, waardoor de koffie een hele bittere smaak krijgt. In onze ogen dan 😉

Loopt het water je inmiddels in de mond en wil jij de smaak van koffie leren beschrijven? Zwartekoffie verkoopt verschillende soorten koffie met elk zijn eigen smaak. Deze verschillende soorten kun jij eenvoudig proberen door een proefpakket te bestellen. Proef de smaak van kwaliteit en de koffie is ook nog eens 100% eerlijk. Als dat niet lekker smaakt…

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket