In 9 stappen van boon naar kopje

De koffie waar je elke dag zo van geniet, heeft een lange weg achter de rug voordat hij in jouw kopje zit. Heb jij onze koffie al ontdekt? Met onze speciale code koffiezetten krijg je 10% korting op je eerste bestelling! 

Ontdek de volgende 9 stappen van boon naar kopje. Deze stappen zet jouw koffie om voor jou de beste smaak te geven.

1. Planten

Een koffieboon is eigenlijk een zaadje. Als je hem droogt, brandt en maalt, kun je er koffie van maken. Als een koffieboon niet wordt verwerkt kan hij worden geplant en uitgroeien tot een koffieplant. Koffiezaden worden over het algemeen eerst geplaatst in een schaduwrijke plek waar ze op hun gemakje kunnen ontkiemen in zorgvuldig samengestelde grond.Als ze groot en sterk genoeg zijn worden ze geplant, meestal in het natte seizoen, zodat de grond lekker vochtig blijft en de wortels zich stevig kunnen vastgrijpen.

2. Oogsten van de ‘kersen’

Afhankelijk van de soort duurt het ongeveer 3 tot 4 jaar voordat een nieuwe koffieplant koffie gaat produceren. De vrucht, de koffie kers, wordt helder, donker rood als hij rijp en klaar om geoogst te worden. Normaal gesproken is er maar een oogsttijd per jaar. Het plukken van de koffie gebeurt nog voornamelijk met de hand. In relatief vlakke gebieden is machinaal oogsten al in opkomst, maar dat is in steilere gebieden echt onmogelijk.Hoe je ook oogst, alle koffie wordt op een van de twee volgende manieren geplukt:

Strippen; alle kersen worden in een keer van de tak gestript, met de hand of de machine

Selectieve pluk; alleen de rijpe kersen worden geoogst, individueel, met de hand. De planten worden elke 8 tot 10 dagen door plukkers bezocht. Dit is arbeidsintensief en relatief kostbaar. Normaal gesproken worden alleen de betere Arabica bonen zo geplukt

Een goede koffieplukker plukt gemiddeld 50 tot 100 kilo aan koffie kersen per dag

3. Het verwerken en drogen

De bonen worden uit hun schil gehaald en te drogen gelegd. Om de bonen goed op te kunnen slaan moeten ze gedroogd worden tot ongeveer 11% vochtigheid. Ze worden neergelegd op grote bedden, of grote oppervlaktes. Sommige bonen worden machinaal gedroogd, in een soort van wasdrogers. De droge bonen zijn klaar voor langere opslag en export.

4. Het dorsen

De koffie moet nog een stapje doorlopen voordat het geëxporteerd kan worden. Het wordt gedorst. Een machine sorteert de bonen op maat, gewist en dergelijke. Het gedroogde kaf wordt hier ook gescheiden van de koffiebonen. De bonen die niet goed genoeg zijn worden met de hand of met een machine verwijderd. Alleen de beste bonen komen door de keuring, zodat je zeker weet dat je eerlijke kwaliteitskoffie krijgt.

5. Exporteren

De koffie, nu groene bonen genoemd, worden in schepen en vliegtuigen geladen in jute zakken. Op weg naar de koffieconsument!

6. Koffie proeven

Koffie wordt herhaaldelijk getest op kwaliteit en smaak. Dit proces heet cupping .De proever waardeert de koffie op de algehele kwaliteit. De bonen worden dan gebrand en in een klein laboratorium, direct gemalen en met kokend water gemengd. De proever ruikt  om het aroma te ervaren.De koffie wordt een paar minuten met rust gelaten, dan breekt de proever de bovenste laag koffie. Dan wordt er weer geroken.

Om de koffie te proeven slurpt de proever met een lepel. Het is de bedoeling dat de koffie evenredig over de mond van de proever verdeeld wordt. De proever proeft en spuugt weer uit. Samples van verschillende koffies en verschillende bonen worden geproefd. Zo kan bekeken worden of koffies geschikt zijn voor een bled en wat de juiste branding is voor deze boon.

7. Branden

Het branden verandert de groene boon in de aromatische boon die we kennen. Om er voor te zorgen dat de bonen niet verbranden worden ze continu in beweging gehouden. Als de bonen een interne temperatuur hebben van ongeveer 200 graden beginnen de bruin te kleuren. Da het branden worden de bonen direct gekoeld door lucht of water. Het branden vindt normaal gesproken plaats in het land van consumptie, vanwege de versheid van de bonen.

8. Koffie zetten

Zet lekker koffie op jouw manier! Heb je zin een goede bak koffie? Probeer dan eens een van onze koffies uit. Met onze speciale code koffiezetten krijg je 10% korting op je eerste bestelling!

9. Kies voor het proefpakket om jouw favoriete koffie te ontdekken!

Dit was de reis van boon naar kopje in negen stappen!

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket