Afhankelijk van de soort duurt het ongeveer 3 tot 4 jaar voordat een nieuwe koffieplant koffie gaat produceren. De vrucht, de koffie kers, wordt helder, donker rood als hij rijp en klaar om geoogst te worden. Normaal gesproken is er maar een oogsttijd per jaar.Het plukken van de koffie gebeurt nog voornamelijk met de hand. In relatief vlakke gebieden is machinaal oogsten al in opkomst, maar dat is in steilere gebieden echt onmogelijk.Hoe je ook oogst, alle koffie wordt op een van de twee volgende manieren geplukt:
Strippen; alle kersen worden in een keer van de tak gestript, met de hand of de machine
Selectieve pluk; alleen de rijpe kersen worden geoogst, individueel, met de hand. De planten worden elke 8 tot 10 dagen door plukkers bezocht. Dit is arbeidsintensief en relatief kostbaar. Normaal gesproken worden alleen de betere Arabica bonen zo geplukt
Een goede koffieplukker plukt gemiddeld 50 tot 100 kilo aan koffie kersen per dag