Onze koffie is Direct Trade en we krijgen regelmatig van mensen de vraag of dat ook een keurmerk is. FairTrade of UTZ keurmerken zijn bekend, maar de term Direct Trade kennen veel mensen nog niet. De term Direct Trade is geen keurmerk. Er is geen onafhankelijke organisatie die kijkt of we ons wel aan de ‘regels van Direct Trade’ houden, want die zijn  er niet. We hebben dus geen keurmerk, een Direct Trade keurmerk bestaat niet.

Direct Trade is niet alleen van toepassing op koffie, maar kan ook voor andere producten zoals cacao of thee gebruikt worden.

Direct Trade (directe handel) gaat vooral om contacten en relaties. We doen dus direct zaken met de koffieboer.

Bij Direct Trade zijn maar twee partijen betrokken: de koffieboeren en de koffiebrander/ verkoper in Nederland. We kopen de koffie rechtstreeks in bij de boeren, zonder enige tussenkomst van een handelaar of een organisatie die een keurmerk voert. Direct Trade is dus direct zaken doen!

Kerumerk voor Direct Trade | Zwartekoffie.nlVoor ons betekent dat face-to-face zaken doen met koffieboeren. Zo hebben we ook direct overzicht over de hele keten, van boon tot kopje en weten we precies waar de koffie vandaan komt, wat de kwaliteit is etc. Doordat de lijntjes kort zijn kunnen we de kwaliteit van de koffie garanderen; we weten immers precies wat er mee gebeurt en dat proef je terug in je kopje koffie!

Naast kwaliteit hebben we ook goed zicht op arbeidsomstandigheden en duurzaamheid van de koffieboer. Kijk, FairTrade geeft de consument direct zekerheid dat de handel is gecontroleerd door een organisatie, maar Direct Trade koffie is 100% traceerbaar. Als je wilt mag je naar Tuis gaan en met onze mensen spreken, we zijn daar heel open en relaxed over.

Zo blijft er meer geld over bij de koffieboer en gaat dat niet verloren bij tussenhandelaren.

Hoe weet je of het echt Direct Trade is?

Hoe weet je bijvoorbeeld als consument dat de koffiebonen die jij koopt daadwerkelijk op een Direct Trade manier zijn ingekocht en dat een eerlijk deel van de prijs die je betaald naar de koffieboer is gegaan? In dat geval moet je de koffiebrander op zijn of haar blauwe ogen vertrouwen of doorvragen naar de gegevens en achtergrond van de koffiebonen. Daarnaast is het belangrijk dat de koffiebranders het verhaal van achter de koffie kunnen vertellen, dus transparant zijn over hun handelsmethodes en kunnen aantonen waar de koffie vandaan komt en onder welke omstandigheden dit geproduceerd is. Zo kunnen we echt een verschil maken.

Eerlijker verdelen

Onze missie is om met koffie een verschil te maken in de wereld. We willen dat het geld dat met koffie verdient wordt beter verdeeld wordt en bij de juiste mensen komt. We zijn niet de coole westerlingen die het allemaal even komen fixen, nee, we gaan een relatie aan en proberen vanuit die relatie vertrouwen te bouwen. We zoeken ernaar om deze mensen verder te helpen. Dat doen we door hun fantastische koffie in Nederland te verkopen. Drink jij met ons mee?

Kerumerk voor Direct Trade | Zwartekoffie.nl

Overzicht verschil FairTrade en Direct Trade