Thuis de perfecte kop koffie maken

Koffie maken kan iedereen, of toch niet? We hebben al eens uitgelegd hoe je een espresso moet maken met een espressomachine, maar er zijn nog zoveel andere zetmethoden beschikbaar voor thuis.

We nemen er een aantal met je door, zo kun jij ook thuis de perfecte kop koffie maken. De meeste apparatuur zul je wel kennen, maar wellicht niet gebruiken. We dagen je uit om eens wat nieuws te proberen, doe je mee?

Percolator

Deze Italiaanse klassieker is de percolator, een keukenitem dat al zeer bekend is. Het wordt ook anders genoemd namelijk mokka pot of bialetti (wat een merknaam is). De percolator is een mooie manier om lekker smakende espresso’s te maken als basis voor latte’s, cappuccinos en flat whites. Als nadeel van de percolator kun je noemen dat het best wel intensief is en dat een tweede bakkie vaak net ff iets minder makkelijk gaat. 😉

Hoe gebruik je een percolator?

 1. Zet het filtermandje daar bovenop en vul het met gemalen (niet te grof, niet te fijn) koffie. druk de koffie licht aan en schroef het bovendeel er op.
 2. Vul het onderste deel met heet water, precies tot onder het stoomventiel.
 3. Zet het filtermandje daar bovenop en vul het met gemalen (niet te grof, niet te fijn) koffie. druk de koffie licht aan en schroef het bovendeel er op.
 4. Plaats je percolator op een matig vuur, ongeveer 5 minuten, of totdat je koffie in het bovenste deel zit.
 5. Verwijder je percolator van het vuur, roer even kort en schenk het in

Tip: gebruik net gekookt water in je percolator. Met koud water wordt je percolator te heet en dat beschadigt de smaak van de koffie.

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket

Aeropress

De Aeropress is dé manier om goede koffie te zetten als je onderweg bent. De Aeroporess is klein en compact en neem je dus makkelijk mee. Het is een goede, beetje gekke manier om een heerlijke kop koffie te maken. Als je de techniek onder de knie hebt is het supersnel en makkelijk. De Aeropress is volgens de kenners een van de beste manieren om koffie mee te maken. mede daarom zijn er zelfs Aeropress kampienschappen over de hele wereld. Deze mag dus niet ontbreken als je gaat kamperen!

Hoe maak je koffie met een Aeropress

 1. Maak je Aeropress klaar
 2. Stop het filter in de disk en maak het nat met heet water.
 3. Doe 1 schep koffie in je Aeropress, vul het met voldoende water voor 1 kopje, even roeren en laat het dan 1 minuut staan.
 4. Schroef de cap en het filter er op, plaats je kophe over de top en draai het in z’n geheel om.
 5. Duw naar beneden (niet te hard), verwijder je Aeropress en geniet van je heerlijke kop koffie!

Cafetière

Een cafetière, ook wel french press genoemd, is nog een bekende manier van koffie zetten. Het is de beste manier om snel meerdere kopjes koffie te maken. Perfect voor 5 of 6 mensen. Een cafetière is ook handig om zelf cold brew mee te maken. De grootste fout die mensen maken met een cafetière is dat ze de verkeerde maling gebruiken en niet de juiste extractie krijgen. Zorg er voor dat je grove maling gebruikt, beetje vergelijkbaar met broodkruimels!

Hoe maak je lekkere koffie met een cafetière

 1. Verwarm je cafetière met heet water, je wilt niet dat je cafetière koud is. Gooi het water weg als je aan stap 2 begint.
 2. Vul je cafetière met grof gemalen koffie. Let op; gebruik ongeveer 60 gram koffie per liter water. Reken dus uit hoeveel je precies nodig hebt!
 3. Voeg heet (van de kook af) water toe en roer kort.
 4. Laat je koffie 4 minuten staan, zodat de koffie goed met het water in contact komt, laat het deksel er af.
 5. Gebruik een lepel om de koffieprut die boven is komen drijven er vanaf te scheppen en plaats dan de deksel er op.
 6. Duw langzaam naar beneden en schenk een lekker bakje koffie.

Drip filter koffie

We kennen allemaal de koffiezetapparaten van vroeger, waarop de koffie vaak lang staat en minder van smaak wordt. Er is een alternatief, een MoccaMaster, het beste filterapparaat ter wereld. Maar, er is een alternatief, iets goedkoper en simpel. De Chemex en de V60 van Hario bijvoorbeeld zijn voorbeelden van pour over filterkoffie methodes die makkelijk zijn en je een fantastisch resultaat geven.

Hoe maak je lekkere koffie met een cafetière

 1. Plaats het filter
 2. Laat heet water door het filter stromen, dit zorgt er voor dat de papier smaak verdwijnt. Echt waar!
 3. Gooi het water weg
 4. Maal je koffiebonen tot een redelijk grof, beetje als zeezout. Stop het dan in het midden van het filter.
 5. Giet voorzichtig en langzaam een klein beetje (30 ml) water over de koffie. Doe dat in een spriaal vorm, begin in het midden en beweeg naar buiten.
 6. Na 1 minuut giet je heet water pover de natte koffie. Begin opnieuw in het midden en ga dan cirkelend naar buiten. Blijf gieten tot je het juiste waterniveau hebt behaald, of je water op is.
 7. Het brewen is klaar als het druppelen uit het filter langzamer gaat.
 8. Verwijder het filter en geniet.

Wil je nog meer ontdekken over koffie, zetmethodes en de beschikare middelen? Kijk dan eens op de Koffie Startpagina, de perfecte plek om jouw koffiereis te beginnen!