Robusta of Arabica?

Waarschijnlijk heb je wel eens “100% Arabica” zien staan op een koffiezak of heb je wel eens gehoord van “Robusta”. Wat maakt zo’n soort boon nou voor verschil? Nou, een heleboel!

Robusta en Arabica

Om het wat overzichtelijker te maken leggen we het voor je uit. Er zijn twee soorten koffie die commercieel worden verbouwd en de koffie produceren die jij en ik elke dag drinken.

Eerst: Robusta koffie. Een koffieplant die goedkoper is en het goed doet op lagere hoogten. Deze plant is behoorlijk resistent tegen ziektes, maar heeft een bittere smaak. De koffie wordt over het algemeen gebruikt in blends.

Tweede: Arabica koffie. Ondanks dat deze koffieplant veel minder vruchten produceert en vatbaarder is voor ziektes, produceert de Arabica plant hogere kwaliteit koffie en het enige type dat kan worden aangemerkt als Specialty koffie.

We kunnen koffies verder verdelen dan alleen in soort. Er zijn verschillende variaties in de koffie. Misschien heb je wel eens gehoord van Bourbon, Caturra, Pacas etc. Dat zijn dus variaties op dezelfde soort. Dat is net zo als dat je Elstar hebt en varianten daarvan; Red Elstar, Elshof en de Elstar Ruby. Elke varieteit heeft zijn eigen kenmerken, maar hebben met elkaar gemeen dat ze tot dezelfde hoofdsoort (de Elstar) behoren. Zo werkt dat dus ook met koffie. Arabica is niet alleen Arabica, maar heeft dus ook nog een variatie.

Als je de koffie variant kent dan weet je beter wat voor smaak je kunt verwachten. Onthoud alleen wel dat het uiteindelijk gaat om de volgende dingen die samenvallen; de kwaliteit van de koffie, een fantastische boer, getalenteerde branders en het echt kunnen genieten van een heerlijke kop koffie. Zo maak je de perfecte espresso.

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket