Zit er meer cafeïne in dark roast?

De meeste mensen denken dat een dark roast ‘sterker’ is dan een light roast en vaak wordt er van uit gegaan dat een straffe espresso meer cafeïne bevat dan een bakje filterkoffie. De intense aroma’s komen van het branden van de koffie, niet van de cafeïne. Donkere brandingen hebben niet meer cafeïne dan lichte brandingen, het is ongeveer hetzelfde.

Dark roasts bevatten niet meer cafeïne dan light roasts – ze bevatten beide ongeveer evenveel.

Cafeïne heeft geen smaak

Een van de meest hardnekkige mythes over koffie is dat dark roast koffie meer cafeïne bevat. Andere mythes beweren juist dat dark roast juist minder cafeïne bevat. Maar wat is nou waar? Nou, eigenlijk bevat een dark roast ongeveer evenveel cafeïne als een light roast. Er is wel wat verlies, maar echt niet zoveel dat er in je dark roast geen cafeïne meer te vinden is.

De misvatting dat een donkere koffie meer cafeïne bevat komt omdat veel mensen smaak associeren met cafeïne niveaus in de koffie. De sterkere smaken in een dark roast worden gezien als sterker en dus ook meer cafeïne bevatten. Cafeïne geeft geen smaak af, de smaak komt door het brandproces.

Zit er meer cafeïne in dark roast? | Zwartekoffie.nl

Robusta

Er zit een groot verschil tussen Arabcia bonen en robusta bonen. Arabica bonen zijn zoeter en geeft genuanceerdere smaken dan Robusta. Maar Robusta geeft bijna 2 keer zoveel cafeïne!

Waar Arabica zoet is, is robusta wat bitterder. Deze bittere smaken komen niet direct weer van de hoeveelheid cafeine. Robusta wordt vaak gebruikt ineen blend, zoals ook in onze Donker Gebrand koffiebonen. Sterke volle smaken worden nog wel eens gewaardeerd, toch?

Wakker worden? Cold brew drinken!

Als je gaat kijken in wat voor bereiding meer cafeïne zit, dan kom je bij de cold brew uit, gevolgd door filter koffie en daarna espresso pas…

Omdat smaak je niet verteld hoeveel cafeïne iets bevat kun je niet zomaar zeggen waar de meeste cafeïne in zit door het alleen maar te drinken. Een milliliter espresso bevat wel meer cafeïne dan een milliliter filterkoffie, maar als je het hele plaatje bekijkt, dan heeft een kopje filterkoffie meer cafeïne dan een kopje espresso. De espresso zal wellicht sterker smaken, maar bevat echt niet meer cafeïne.

Cold brew bevat heel veel cafeïne omdat het water zo lang de tijd heeft gehad om de cafeïne aan de koffie te onttrekken. De smaak van een cold brew is alleen veel zachter dan, jawel, een espresso..

Wil je wel eens Dark of Light Roast proberen? Bestel ze dan gewoon eens en oordeel zelf waar je het meest wakker van wordt!

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket