Zo maak je thuis de perfecte kop koffie

Koffie smaakt buiten de deur meestal toch net wat lekkerder dan thuis. Dat komt omdat een echte barista weet wat hij aan het doen is en daarbij professioneel apparatuur tot zijn beschikking heeft. Wil je thuis koffie zetten als een pro? Maak dan gebruik van onze praktische tips en verwen je familie, vrienden en jezelf met de beste kop koffie.

Waarom thuis koffie zetten?

Thuis koffie zetten is niet alleen leuker, maar ook nog eens voordeliger. Bij een koffiebar geef je al gauw 2 tot 4 euro uit voor een bakje koffie. Voor dit geld zet je thuis ongeveer 15 bakjes koffie. Neem onze Dark en Light Roast als voorbeeld. Voor € 9,95 zet je ongeveer 33 bakjes koffie (15 gram per bakje). Reken je winst maar uit..

1. Kies je zetmethode

Er zijn talloze manieren om koffie te zetten. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen en prijskaartje. Hieronder bespreken we de populairste zetmethoden:

  • Halfautomatische espressomachine: koffie zetten neemt meer tijd in beslag, vereist meer schoonmaakwerk, maar met oefening zet je hier de beste espresso mee.
  • Handmatige koffiezetmethoden: voorbeelden van handmatige zetmethoden zijn: french press, aeropress, V60. Dergelijke zetmethoden zijn geschikt voor koffiebonen met een lichte brandgraad. Grootste voordeel: laag in aanschaf- en onderhoudskosten. Geduld is een vereiste.
  • Filter Koffiezetapparaat: een filter koffiezetapparaat is de perfecte keuze wanneer je dagelijks veel koffie drinkt of wanneer je in een korte tijd veel koffie wilt zetten (bijvoorbeeld tijdens een verjaardag met veel visite).
Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket

2. Koop verse koffiebonen

Koffie dat ligt te verjaren in supermarkten is natuurlijk niet vers. De tijd tussen het branden van de koffiebonen en de consumptie ervan is te lang om deze koffiebonen vers te noemen. Bij www.zwartekoffie.nl mag je rekenen op verse koffiebonen. Dit komt omdat we onze koffievoorraad altijd laag houden. De tijd tussen het branden en consumptie is bij ons nooit langer dan 1 – 2 weken.

Bewaar de koffiebonen in een airtight container op kamertemperatuur. Het beste is om koffiebonen in een donkere ruimte te bewaren. Daarover kun je meer lezen in het artikel ‘Hoe bewaar ik koffiebonen het beste?‘.

Verse koffiebonen

3. Kies het juiste brandprofiel

Binnen de koffieketen heeft de koffiebrander de grootste invloed op de smaak. Natuurlijk bepaald het soort koffieboon en veel andere factoren de ‘smaakpotentie’ van de groene koffieboon. Het is aan de koffiebrander om deze smaken naar boven te laten komen. Brand hij de koffiebonen te lang dan blijft er een verbrande smaak over. Andersom zal de koffie zuur smaken. 

De keuze voor de juiste brandprofiel hangt af van de zetmethode die je gebruikt en persoonlijke voorkeur. Voor handmatige zetmethoden wordt doorgaans een lichte brandgraad gebruikt zoals onze Light Roast.  Zet je koffie met een volautomatische espressomachine? Maak dan gebruik van onze Donker Gebrand blend  die speciaal gebrand is voor volautomaten. Houd je van een Italiaanse espresso? Dan kies je voor onze Dark Roast.

Het blijft ook een kwestie van proberen en er voor jezelf achter komen welke brandprofiel jij het lekkerst vindt.

4. Kies de juiste watertemperatuur

De perfecte watertemperatuur is ongeveer 93 graden. Te hoge temperaturen halen bittere smaken naar boven. Bij te lage temperaturen worden er weinig smaakcomponenten uit de gemalen koffie onttrokken, wat slappe koffie oplevert.  

5. Benodigdheden

Meten is weten. Maak je gebruik van een halfautomatische espressomachine, filterkoffie of handmatige koffiezetmethoden dan kan een weegschaal een goede investering zijn. Door de hoeveelheid water en koffie te meten, smaakt de koffie altijd hetzelfde en wordt het makkelijker om verbeteringen door te voeren. Thuis koffie zetten wordt een feestje. Succes met het in praktijk brengen van onze tips!