Wat maakt duurzame koffie ‘duurzaam’?

Eerlijke koffie die íedereen blij maakt. Daar staan wij voor. Daarom zijn wij één van de duurzame koffiemerken. Hoe precies? Dat lichten we toe.

Wat is duurzame koffie?

Elke koffieplantage is een ecosysteem op zich. Er groeien bijzondere planten, er wonen unieke dieren én mensen. Duurzame koffiemerken houden dit in balans. Met onze koffieboeren streven we ernaar om in harmonie met de omgeving koffie te verbouwen. Daarbij komen vragen kijken als: Waar planten we bomen? Hoe gaan we om met schaduw? Wat is de beste manier om te transporteren?

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, streven steeds meer bedrijven ernaar om hun impact op het milieu te verminderen en sociale verantwoordelijkheid te tonen. Want duurzaamheid gaat veel verder dan alleen biologische of duurzaam verbouwde koffie.

Er is sprake van drie soorten duurzaamheid bij koffie:

  • Economische duurzaamheid gaat over het vergroten van de sociale welvaart door verantwoorde consumptie.
  • Sociale duurzaamheid zoekt naar samenhang en stabiliteit in de bevolking.
  • Ecologische duurzaamheid richt zich op de bescherming van de biodiversiteit.

Hoe duurzaam is Zwarte Koffie?

Economische duurzaamheid

We richten ons in de eerste plaats op economische duurzaamheid van onze koffie. Dat doen we met ons direct trade model. We betalen boeren direct, zonder omweg. Ze krijgen een goede prijs voor hun werk, omdat we waarderen wat ze doen. Daar zijn we ook heel open over. Bij elke koffiesoort vind je een cirkeldiagram met de prijsopbouw. Zo zie je precies waar jouw geld heengaat.

We investeren in de relatie met onze koffieboeren. Met een eerlijke prijs, maar ook door direct contact. Zo weten we wat er speelt. En kunnen we hen ondersteunen in het maken van duurzame keuzes. Bijvoorbeeld om op een andere manier te gaan verbouwen.

Ecologische duurzaamheid

Ecologische duurzaamheid staat bij ons namelijk op een goede tweede plek. We werken samen met de boeren aan duurzame koffievelden.

Bovendien moedigen wij boeren aan om de nodige certificeringen te verkrijgen, zoals de Ecologische Blauwe vlag. Dit certificaat is een erkenning van hun inspanningen op het gebied van ecologische duurzaamheid en bevordert gezonde en milieuvriendelijke landbouw.. Door boeren te stimuleren om gecertificeerd te worden, dragen wij bij aan het vergroten van de duurzaamheidsinspanningen in de koffieproductie.

Door onze boeren te ondersteunen bij het gebruik van biologische producten, vermijden we het gebruik van schadelijke pesticiden en kunstmatige meststoffen. Die komen ook niet in jouw kopje koffie terecht!

Sociale duurzaamheid

Sociale duurzaamheid is een essentieel aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien in discussies over duurzaamheid. Wij erkennen de waarde van het creëren van hechte gemeenschappen en het bevorderen van trots en betrokkenheid bij het werk. Door samen te werken met boeren en gemeenschappen, bieden wij niet alleen eerlijke prijzen, maar ook onderwijs- en trainingsmogelijkheden.

Door boeren bewust te maken van duurzame landbouwmethoden en hen te voorzien van training en ondersteuning, vergroten wij de kennis en vaardigheden van de gemeenschappen. Dit resulteert in een grotere trots en betrokkenheid bij het werk, wat op zijn beurt leidt tot sterkere gemeenschappen en een verbeterde levenskwaliteit.

Wat is de meest duurzame koffie?

Wil je graag duurzame koffie drinken? Dan zit je bij ons goed. Wij zijn één van de duurzame koffiemerken in Nederland. Al onze koffiesoorten zijn op 3 manieren duurzaam, doordat wij boeren een eerlijke prijs betalen voor hun producten.

Wat is het verschil tussen biologische en duurzame koffie?

Koffie die duurzaam is, is vaak ook biologisch. Andersom hoeft dat niet zo te zijn. Biologische koffie sluit het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen uit. Koffie wordt op een natuurlijke manier verbouwd. Duurzame koffie gaat verder dan dat. Er wordt ook gekeken naar schone energie, composteerbare verpakkingen en efficiënt transport. Duurzaamheid in koffie is alomvattend.

Onze Koffieboeren Zwartekoffie

Wil jij ook impact maken?

Wil je impact maken? Kies voor 100% direct trade koffie. Thuis, op kantoor of in je horecazaak. Een duurzame keuze, op twee manieren. Je koopt een product dat economisch duurzaam is. De koffieboer krijgt er een eerlijke prijs voor. En daarmee ondersteun je hem om duurzame investeringen te kunnen doen. Een win-win situatie. Wat houdt je tegen?

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket