Wat is biologische koffie?

Er bestaan genoeg meningen en misverstanden over biologische koffie en duurzaamheid. Maar wat maakt jouw bakkie dan biologisch? En wanneer is koffie duurzaam? We leggen het graag aan je uit.

Wat is biologisch verbouwde koffie?

Wat is biologische koffie? Het is een veelgestelde vraag. Biologische koffie is verbouwd met respect voor natuur en omgeving. Er worden geen chemicaliën zoals herbiciden, pesticiden en kunstmeststoffen gebruikt. In plaats daarvan worden natuurlijke methoden gebruikt om ziekten te bestrijden en de bodemvruchtbaarheid te behouden.

Bijna al onze koffie is biologisch verbouwd. Maar niet biologisch gecertificeerd. Want daar zit een verschil tussen.

Biologisch gecertificeerd of niet?

Strikt gezien is ‘biologische koffie’, koffie die biologisch gecertificeerd is. In Nederland houdt Skal Biocontrole hier toezicht op. Biologisch gecertificeerde koffie is altijd biologisch verbouwd, 100% vrij van pesticiden. Maar dat hoeft andersom niet zo te zijn. Je kunt koffie biologisch verbouwen, zonder het label ‘biologisch’ te mogen dragen.

Alfred Wonyaka koffievelden

Hoe zit dat bij Zwartekoffie?

Dat is bij ons het geval. Het certificeringsproces kan duur en tijdrovend zijn, vooral voor kleine koffieproducenten. In plaats van ons te concentreren op het verkrijgen van een keurmerk, investeren we liever in de kwaliteit van onze koffie en in directe samenwerking met koffieboeren.

Onze koffieboeren verbouwen biologische koffie. Ze gebruiken geen chemische middelen. Zo zet koffieboer Alfred in Oeganda koemest in als bodemvoeding. In Costa Rica wordt een mineralenmix uit de bergen aan de planten toegediend. Helemaal natuurlijk gewonnen.

In Costa Rica heb je zoiets als het ‘Blauwe Vlag Ecologie’ programma. Het stimuleert boeren om zich bewust te zijn van de impact op hun omgeving. Veel koffieboeren zijn gecertificeerd voor deze blauwe vlag. Eén daarvan is Victor. Een vooruitstrevende man. Samen met zijn gezin legt hij zich volledig toe op koffie zo biologisch mogelijk verbouwen.

We hebben een koffie die wel is gecertificeerd, de koffie van Marie. Samen met haar team van alleen maar vrouwen produceren ze onze Eco Roast. Haar koffie is dus biologisch gecertificeerd, maar wij als importeur zijn dat niet. Daarom staat er geen keurmerk op onze koffie. Onze koffie is dus niet biologisch gecertificeerd, maar wel biologisch verbouwd.

Welke Zwartekoffie is biologisch?

Drink je graag een biologisch bakkie? Daar kun je allerlei redenen voor hebben. Wat we vaak horen, is dat het ‘goed voelt’. Er is met zorg omgegaan met de aarde. Maar het voelt nog beter, als je ook het gezicht achter je koffie kent. Daar geloven wij in. Echte mensen, met echte verhalen. Ze stoppen liefde en kennis in hun product. En dat proef je.

We hebben nu zes biologische koffies, zowel gemalen als bonen:

Jordan Palma

Wat is het verschil tussen duurzame en biologische koffie?

Duurzame koffie is vaak ook biologisch. Maar biologische koffie is niet altijd duurzaam. Of iets ‘biologisch’ is of niet, gaat vooral over de landbouwmethodes. Duurzaamheid gaat verder dan dat.

Wanneer we over duurzaamheid spreken, bedoelen we het beperken van de negatieve invloed op milieu, mens en omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het opwekken van schone energie om de de CO2-uitstoot te verminderen. Of het inzetten van recyclebare verpakkingen bijvoorbeeld. Maar ook door boeren direct en goed te betalen en te investeren in de lokale gemeenschap.

Dat is precies waar wij voor staan. Daarom zijn wij enthousiast over Direct Trade. Wij bieden de eerlijkste koffie die je ooit gaat drinken. Koffie die iedereen blij maakt. Jou én de koffieboeren waarmee wij samenwerken.

Smaakt biologische koffie anders?

Nee, in de basis niet. Koffie biologisch verbouwen zorgt niet voor een andere smaak. De ingrediënten en de verwerkmethode verschillen niet van ‘gewone’ koffie. De bonen zijn wel anders behandeld op de koffievelden. Als je een chemische analyse van de boon doet, dan vind je in biologische koffie geen sporen van bestrijdingsmiddelen. Bij gangbare koffie wel.

Een veelgestelde vraag is of koffie die biologisch verbouwd is, ook gezonder is. Dat is niet specifiek het geval als je kijkt naar de koffie zelf. De ingrediënten blijven identiek en er is niets anders aan de cafeïne. Daarom is biologische koffie niet per se gezonder dan andere koffiesoorten. Het niet gebruiken van pesticiden kun je natuurlijk wel als gezond zien.

Barista op locatie | Zwartekoffie

Biologische koffie in de horeca, thuis of op kantoor?

Drink je biologische bakkie thuis, op kantoor of in je horecazaak. Van biologische koffiecups tot biologische cafeïnevrije koffie (ook wel: biologische decaf koffie). Geniet van een koffie ervaring als nooit tevoren. Die écht goed voelt.

Is dat wat jouw onderneming nog mist? Kies voor koffie met een verhaal. We leveren inmiddels biologische koffie aan horeca en andere bedrijven in heel Nederland. Je kunt ook een baristatraining of nieuwe koffiemachine aanvragen. Plan een gratis proefsessie, om ons te leren kennen. Schenk jij straks ook biologische koffie in je horecazaak?

Heb je het antwoord gevonden?

Heb je het antwoord gevonden op de vraag: ‘Wat is biologische koffie?’ We hopen dat je verder kijkt dan een keurmerk. De Zwartekoffie in je kopje, komt rechtstreeks bij onze boeren vandaan. Ze dragen op hun manier een steentje bij aan een betere leefomgeving. Wij waarderen hen daarvoor met een goede prijs. Dat maakt je koffie niet alleen biologisch, maar ook nog eens bijzonder eerlijk. Zo maken zij én wij impact. Samen. Doe je ook mee?

Ontdek jouw smaak

We hebben een handig proefpakket samengesteld. Voor slechts €18,50 ontdek jij jouw smaak!

Bestel het proefpakket