Van plantje tot koffieboon

Bloem op koffieplant tot koffieboon | Zwartekoffie.nl

Wat weet jij eigenlijk van dat goedje waar je dagelijks zoveel van drinkt? Je weet wellicht dat koffie aan een plant groeit en dat koffie gebrand wordt, maar we leggen je graag wat meer details uit.

De koffieplant

De koffieplant komt eigenlijk uit het oerwoud en is te vinden in bijna alle landen rondom de evenaar. Dit noemen ze ook wel de koffiegordel. KoffiegordelDe koffieplant kan in het wild wel 18 meter hoog worden, maar dat is niet zo praktisch voor de pluk van de koffie. Als koffie wordt verbouwd dan worden de planten gesnoeid tot struiken. Er zijn twee belangrijke soorten koffieplanten die echt belangrijk zijn; de Arabica en de Robusta (wat het verschil is, lees je hier!)

Nieuwe aanplant op de koffievelden heeft zeker drie jaar nodig om zich volledig te ontwikkelen en voor het eerst te bloeien. De velden van Café Misión zijn in 2011 geplant en hebben dus de afgelopen jaren weinig tot geen koffie geleverd. Tot de eerste oogst van 2014 en nu dus 2015 waarvan jij binnenkort gaat genieten!

Natte periode

In een tropisch klimaat heb je vaak een droge en een natte periode. De koffieplant groeit alleen in de natte periode. Dan ontwikkelt de plant takken, bladeren en bloemknoppen. In de droge tijd neemt de plant rust, totdat het weer gaat regenen. Dan gaan de bloemknoppen bloeien.

Bloem

Een witte bloem is de basis voor jouw kopje koffie. De bloemen verspreiden een zoete geur, een beetje jasmijn-achtig. Na de bevruchting van de bloem vormt zich langzaam de groene koffiebes.

Koffiebes

De groene koffiebes groeit in een periode van 6 tot 14 weken. Aan het einde hiervan beginnen de zaden (de koffieboon!) te groeien. Na 20 weken is de bes helemaal volgroeid. De 8 weken daarna groeit de koffieboon tot zijn herkenbare vorm. De bes begint dan te rijpen en krijgt dan een rode tot violetrode kleur. De zaden van de bes zijn dus de koffiebonen.
Als de koffiebessen zijn geoogst, kunnen de bonen op verschillende manieren uit de bes worden gehaald, je hebt een droge en een natte methode. Bij Café Misión gebruiken ze de natte methode. Meer uitleg daarover volgt binnenkort!