Jorge Palin

De koffiewasser van Tuis

Hij zwoegt en hij zweet. De aangevoerde zakken met koffiebessen worden met zorg in de verzamelbak gegooid en klaargemaakt om gewassen te worden. Met pretlichtjes in zijn ogen zet hij de ontpulper aan en vertelt hij me exact hoe het proces verloopt. Eerst gaat de koffie met water de machine in, wordt ontdaan van de schil, wordt gewassen en eindigt in een mand die vervolgens met de kruiwagen naar de droogbedden wordt gereden.

Elke koffie is anders

Jorge Palin
De koffiewasser van Tuis | Zwartekoffie.nl

Koffiewasser

Jorge Palin, beter bekend als Palin, is verantwoordelijk voor het wassen, verwerken en drogen van de koffie. Als je bij de ‘microbenificio’ (micro bedrijf) van Café Misión komt tijdens het oogstseizoen, dan zul je hem er bijna altijd vinden. Druk in de weer met de koffie. Het wassen is één ding, het goed laten drogen is een precies werkje. Omharken van de koffie, de koffiebedden open zetten als de zon schijnt en als de wiede weerga het zeil er weer op doen als het begint te regenen.

Palin is een eenvoudige kerel, met een hart van goud. Hij leidt een eenvoudig leven, maar hij is een onvervangbare, onschatbare, onverwoestbare kracht bij Café Misión. Als het koffieseizoen voorbij is, zie je Palin de tuin bijhouden, gras maaien en klusjes doen. Zijn huis staat letterlijk om de hoek bij Café Misión. Je loopt de poort uit, naar rechts en het derde huis rechts is van hem. Direct te herkennen aan een grote vlag van Saprissa, een beetje het PSV van Costa Rica. Jorge is een groot fan en zal dat ook aan iedereen laten merken.

Twinkeloogjes

Als je niet zo goed Spaanse spreekt versta je echt geen klap van wat Jorge allemaal zegt. Zijn uitspraak is soms zo onduidelijk dat je alleen maar ‘si’ of ‘no’ kunt antwoorden en maar kunt hopen dat je het goed hebt. Maar hoe beter je hem leert kennen, hoe meer tijd je met hem doorbrengt, hoe beter je hem gaat verstaan en de twinkeloogjes steeds vaker gaat zien. Jorge is een man die waarde hecht aan relaties en vertrouwen. In zo’n omgeving gedijt hij het beste.

Hij vindt het werken met de koffie heerlijk, ook al weet hij er in de basis niet zoveel van. Hij weet hoe hij koffie moet wassen en laten drogen, maar als het aankomt op het bereiden van koffie, dan mikt hij het liefst zoveel mogelijk koffie in z’n coffeemaker en ook zoveel mogelijk suiker (het blijft een Tico) in zijn koffiemok.

Verder komen

Door Café Misión en de andere activiteiten die daarom heen zijn georganiseerd, heeft hij nu een vaste baan. Zonder Café Misión had hij waarschijnlijk een veel zwaardere baan gehad waar hij langere en zwaardere dagen moest maken. Nu kan hij een goed salaris verdienen en dichtbij huis werken.

Dit is waar Zwartekoffie een bijdrage aan wil leveren; mensen die op de normale arbeidsmarkt misschien niet zo ver zouden komen, krijgen via Café Misión de kans om verder te te komen, op hun eigen manier.

Wij verkopen Direct Trade kwaliteitskoffie die de kwaliteit van levens van mensen zoals Jorge Palin weer verbeterd. Drink met ons mee, thuis of op kantoor, want jouw heerlijke kopje koffie is heel veel waard, en dan niet alleen op financieel gebied.

Ontdek onze andere boeren