Vlak na Pinksteren 2016 was ik een week in Costa Rica. Het dorpje Tuis, waar de koffie vandaan komt, was mijn verblijfplaats. Ik ken het dorpje goed en ken er veel mensen dus het was een warm weerzien met velen!

Maar ik was er natuurlijk voor werk, dus gewerkt moest er worden! Op de eerste dag dat ik aan was gekomen gingen we vanaf het vliegveld, na het ontbijt, direct naar ICafé. Dat is het koffie instituut van Costa Rica die de kwaliteit waarborgt en alle export controleert. Als je iets met koffie wilt in Costa Rica, dan moet je eerst langs ICafé. Wij dus ook. Veel papierwerk, maar aardige en behulpzame mensen die ons geen koffie aanboden. In een idyllische omgeving houden deze mensen toezicht op de koffie die uit Costa Rica word geëxporteerd. Bij ons was alles pico bello in orde, we konden na een korte wandeling over het terrein en een paar handtekeningen verder onze weg vervolgen.

Onderweg!

Omdat al onze papieren in orde waren kwam het transportbedrijf de volgende dag de koffie ophalen met als bestemming Nederland!

Een week in Costa Rica | Zwartekoffie.nl

Ik was er getuige van dat de koffie werd opgehaald.
Heel bijzonder om te zien en ontzettend leuk om er op dat moment ook te zijn. Vanwege wat vertraging bij de douane komt de koffie iets later aan dan van tevoren bedacht, maar eind juni meert Café Misión aan in de Rotterdamse haven.

Een koffieboer die niks weet van koffie

Samen met Hector, een van de eigenaars van Café Misión organiseerden we een bijeenkomst voor koffieboeren uit Tuis. We legden uit dat er een begin is gemaakt met de export van Café Misión naar Nederland en dat dus ook koffie uit hun kleine dorpje door Nederlanders gedronken gaat worden. Bijzonder, want meerder mensen hebben ooit gezegd dat er niks bijzonders uit dit dorpje zou kunnen komen. Zaten zij even verkeerd!

Na de uitleg gingen we naar buiten om te laten zien hoe koffie verwerkt wordt. Je moet weten dat deze koffieboeren hun koffie plukken en daarna direct doorverkopen, zonder enige vorm van verwerking. Ze hadden dus echt geen enkel idee wat er met hun koffie gebeurde! Groot was hun verbazing om te zien dat de koffie uit de schil wordt gehaald, gedroogd, geselecteerd, gebrand en verpakt en uiteindelijk verkocht. ZE HADDEN GEEN IDEE!! Heel bijzonder om te zien.Meeting met koffieboeren | Zwartekoffie.nl

Met deze mannen (want dat waren het) hebben we weer leuke nieuwe contacten opgedaan en wie weet, als hun koffie van voldoende kwaliteit is, kunnen we ook deze koffie naar Nederland halen. Hun volume is niet groot, maar ons doel is om hen meer te geven voor hun (verwerkte) koffie en hen te enthousiasmeren over koffie en zo de passie die wij voelen op hen over te brengen.

Passie

Want ja, passie hebben wij genoeg, maar we vonden ook genoeg koffieboeren met een grote paRolando | Zwartekoffie.nlssie voor hun koffie en het eindproduct, maar desperately op zoek naar een markt. Zo ook Rolando. Hij woont twee dorpjes verderop en heeft echt een hele mooie lap grond van 5 hectare met koffie. Tot nu toe verwerkte hij zijn eigen koffie en probeerde hij die te verkopen op lokale markten in Costa Rica. Geen vetpot. Hoe mooi zou het zijn als we zijn koffie ook in Nederland kunnen verkopen! Rolando vertelt prachtig over zijn koffie, het hele proces, waar hij tegenaan loopt en waar hij van droomt.
Honey processed koffie | Zwartekoffie.nl

Hij had een schitterende Honey processed koffie liggen die zo ongelooflijk lekker rook. Die koffie gaan jullie echt geweldig vinden. De samples worden binnenkort gebrand hier in Nederland, wordt dus vervolgd!

Tarrazu

Een van de laatste dagen gingen we nog op weg naar dé koffieregio van Costa Rica; Tarrazu. Daar komt de bekendste koffie van het land vandaan. Wij willen daar graag verandering in brengen en de Turrialba regio bekender maken, maar alles op z’n tijd. We bezochten de grote corporatie Doka om te leren hoe dat nou werkte, zo’n coöperatie in Costa Rica. Daarna gingen we op bezoek bij Don Jorge die ook op zoek is naar een direct contact in het buitenland. Hij had ook mooie koffie staan, echt specialty coffee hoe hij met zijn producten om gaat. Het gesprek met Don Jorge was vooral heel erg informatief en leerzaam, maar wie weet zien we zijn koffie ook binnenkort in Nederland.

Kortom, de week in Costa Rica was erg leerzaam, vruchtbaar, gezellig en bovenal lekker warm. Er hangt iets moois in de lucht. Zwartekoffie.nl wil graag het verschil maken door koffieboeren te helpen meer inkomsten te krijgen uit hun koffie en de passie voor koffie over te brengen op anderen. Koffie die er toe doet, op heel veel verschillende manieren. Doe je mee?